Cep telefonu deneyinin sonucuna bilim insanları bile şaşırdı

Akıllı Telefon Kullanımının Dikkati Nereye Yönlendirdiği Araştırıldı

Londra Ekonomi Okulu’ndan Dr. Maxi Heitmayer liderliğinde yürütülen ve Frontiers in Computer Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, akıllı telefon erişiminin kısıtlanması doğrudan kullanım azalmasına neden olurken, kullanıcıların dikkatini başka cihazlara çektiği gözlemlendi.

Alışkanlıkların Rolü Büyük

Çalışmanın yazarı Heitmayer, “Bu araştırma, akıllı telefon kullanımını bir kenara bırakmanın dikkat dağınıklığını ve işten kaytarma eğilimini engellemede yeterli olmadığını ortaya koyuyor. Esas problem, cihazın kendisinden ziyade yıllar içinde edinilen alışkanlıklar ve rutinlerde yatıyor” dedi.

Araştırmaya Londra’da yaşayan, çalışan veya okuyan 22 kişi katıldı. Katılımcıların çoğunluğu kendini kadın olarak tanımlarken, yaş ortalaması 22 ile 31 arasında değişiyordu. Deney sırasında katılımcılar, iş hayatlarında kullandıkları cihazları ses geçirmez bir odada kullanırken, bildirim ayarlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Dikkat Dağılması Telefondan Bağımsız

Deneyin bir aşamasında telefonlar masaya direk konuldu, diğer aşamada ise yaklaşık 1.5 metre uzağa yerleştirildi. Telefonun uzakta olması, kullanımın azalmasına sebep olurken, dikkatin diğer cihazlar gibi dizüstü bilgisayarlara kaydığı gözlendi.

Heitmayer, “Telefonlarımız, iletişim kurma, iş yönetme, navigasyon, eğlence gibi pek çok amaca hizmet eden bir araç. Bu kadar çok işlevi bünyesinde barındıran bir cihaza ilgi göstermemiz kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

Araştırma, sosyal medya uygulamalarının kolay eğlence erişimi sunması nedeniyle telefonların cazibesinin çok güçlü olduğunu gösterdi. Reviews.org’un 2023 yılındaki çalışmasına göre, Amerikalıların yüzde 40’ından fazlası akıllı telefon bağımlısı olduğunu itiraf ediyor.

Şirketler Bağımlılığı Teşvik Ediyor

Heitmayer, teknoloji şirketlerinin dikkat çekmek ve kullanıcıyı bağımlı hale getirmek amacıyla tasarımlar yaptığını belirterek, “Telefon kullanımında her birimiz, neredeyse kaybetmeye mahkum olduğumuz bir savaş veriyoruz” dedi. Uzmanlara göre, bu çekim gücüne karşı koyabilmek için bildirimlerin belirli zaman dilimlerine kısıtlanması ve telefonun sessize alınması gibi küçük önlemler alınabilir.

Related Posts

Dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay! Amacı belli oldu

Finlandiya’dan dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay geldi. Reaktör yalnız ısı üretimi için kullanılacak.

Dünyanın pedalı Sakarya’da döndü: Şampiyona festivale dönüştü

Sakarya, dünya bisiklet otoritelerinin takvimindeki en prestijli yarışlardan biri olan UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yaptı.

17 Yaş Altı Grekoromen Güreş Milli Takımı Kuzey Makedonya’ya gitti

Kuzey Makedonya’da yapılacak Avrupa Şampiyonası’nda madalya mücadelesi verecek olan 17 Yaş Altı Grekoromen Güreş Milli Takımı, ülkeye hareket etti.

Gmail makyajını tamamladı: Kullanıcıları mest etti

Google, Gmail uygulamasını baştan sona yenileyen önemli bir güncellemeyi kullanıcılara sunmaya başladı. Yeni tasarım, Google’ın “Material 3 Expressive” adı verilen arayüz diliyle şekillendi. İlk kez Google I/O etkinliğinde tanıtılan bu değişiklikle …

Gökbilimcilerden rekor kıran keşif: Evrenin bilinen en yaşlı galaksisi tespit edildi

MoM z14 adı verilen bu ilkel gökada, evrenin başlangıcı olarak kabul edilen Büyük Patlama’dan sadece 280 milyon yıl sonra oluşmuş olmasıyla bilim dünyasında heyecan yarattı. BÜYÜK PATLAMA’NIN HEMEN ARDINDAN BİR “KOZMİK MUCİZE” Gökbilimciler, henüz …

Havadan benzin üreten makine geliştirildi

ABD merkezli bir şirket havadan benzin üreten bir makine geliştirdi. Buzdolabı büyüklüğündeki cihazın bu yıl içinde kullanıma sunulması bekleniyor.