Gelir farkı dikkat çekti: Ev sahipliği azaldı

Türkiye’de Ev Sahipliği Oranı Azalmaya Devam Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan son Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri 2024 raporuna göre, Türkiye’de ev sahipliği oranındaki düşüş devam ediyor.

Özellikle 2021 yılından sonra konut fiyatlarında hızlı bir artış görülmesi, enflasyonun alım gücünü azaltmasıyla beraber vatandaşların ev sahibi olma süreçlerini zorlaştırdı. Ekonomi dergisinin haberine göre, son 10 yılda ev sahipliği oranı her yıl düşüş gösteriyor.

Verilere göre, orta gelir seviyesinin altında kalan vatandaşların ev sahipliği oranı daha hızlı bir şekilde azalıyor. Son 10 yılda toplam ev sahipliği oranı yüzde 61,1’den yüzde 56,1’e gerilerken, orta sınıf gelir grubundaki vatandaşlarda bu düşüş daha belirgin bir şekilde yaşanıyor.

Orta sınıf gelir seviyesindeki ev sahipliği oranı yüzde 58,6’dan yüzde 56,3’e düşerken, yüksek gelir grubundakilerde bu oran yüzde 65,4’ten yüzde 61,4’e geriliyor.

TÜİK verilerine göre, kurumsal olmayan nüfus artış gösterirken, ev sahibi sayısı nüfus artış hızını yakalayamayarak azalmaya devam ediyor. Dar gelirli kesimde ev sahibi sayısında azalma yaşanırken, orta sınıf ve varlıklı kesimlerde artış görülüyor.

Kiracı Sayısında Artış Gözleniyor

Türkiye genelinde kiracı sayısı nüfus artış hızından daha hızlı bir şekilde artarken, özellikle dar gelirli kesimde bu artış daha belirgin bir şekilde görülüyor. Son 3 ve 5 yılda orta ve yüksek gelir gruplarında kiracı sayısında düşüş yaşanırken, bu kesimler uygun fırsatlarla ev sahibi olmayı tercih ediyor.

(ALINTI)

Related Posts

Zamlı emekli maaşlarının ödeme takvimi! Bu tarihlerde hesaplarda

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşına yapılan yüzde 16,67 oranındaki zam Meclis’te kabul edildi. Yeni maaşlar Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Peki, zamlı maaşlar ne zaman hesaplara yatırılacak? İşte detaylar…

Çorum Ankara ve İzmir’i geçti

Türkiye’nin yılın ilk yarısında ihracatını değer bazında en fazla artırdığı ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olurken, bu ülkeye yapılan dış satım yüzde 64,5 artışla 3,3 milyar dolara yaklaştı. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM …

Brent fena yükseldi: Akaryakıta yine zam mı geliyor?

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Çarşamba …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.

Küresel piyasalar FOMC toplantı tutanaklarına odaklandı

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden ticaret gerilimini yeniden tırmandırmasıyla karışık bir seyir öne çıkarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) yayımlayacağı toplantı tutanakları yatırımcıların odağına yerleşti.