Güneş’in bugüne dek çekilen en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı çekildi

NASA ve ESA’nın Güneş Yörünge Aracı, Güneş’in En Yüksek Çözünürlüklü Görüntüsünü Yakaladı

NASA ve ESA’nın Güneş Yörünge Aracı (Solar Orbiter), görevinin beşinci yılında, insanlığın bugüne kadar gördüğü en net ve en ayrıntılı, en yüksek çözünürlüklü Güneş görüntüsünü yakaladı. Bu fotoğraf tüm büyüleyici, donuk sarı ihtişamıyla, Güneşimizin milyonlarca derecelik koronasını ultraviyole ışıkta yakalıyor.

9 Mart 2025’te, yaklaşık 47,8 milyon mil (77 milyon kilometre) uzaklıktan çekilen bu görüntü tek bir fotoğraf değil. Aslında, bir mozaik. Her biri uzay aracının Extreme Ultraviolet Imager (EUI) merceği tarafından çekilen Güneş’in 200 ayrı fotoğrafının bir araya getirilmesiyle oluşmuş. Sonuç, güneşi daha önce hiç olmadığı kadar net görmemize olmanıza olanak tanıyan 12.544 x 12.544 piksellik bir megaportre.

Görüntünün tam çözünürlükte haline ulaşabileceğiniz sitede ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, görüntü Güneş’in bazı temel bileşenlerini sergiliyor. Küreden dışarı doğru çıkan kıvrımlar, gözlerimizin görebildiğinden çok daha öte dalga boylarındaki güneş atmosferi. Güneş yüzeyine daha yakın olanlar, Güneş’in manyetik alanıyla ark oluşturan koyu renkli, filamentli çıkıntılar. Çıkıntılar yaklaşık 10.000 santigrat derece sıcaklığa ulaşır ve milyon derecelik koronadan çok uzakta.

Güneşi gördüğünüzü sanıyorsanız…

Güneşin fotoğrafını çekmek neden bu kadar büyük bir olay diye merak edenlere de söyleyelim, gezegenimizdeki fotoğraf makineleri veya uzay gözlem teleskopları, hatta çıplak insan gözü, güneşi net bir şekilde görebilme yetisine sahip değil. İnsanlar ve geliştirdikleri fotoğraf mercekleri sadece onun parlak ışığını görebiliyor ve buna da en fazla birkaç saniye dayanabiliyor. Dolayısıyla Güneş, bugüne kadar göremediğimiz bir nesneydi. Artık gelişmiş uzay araçları ve mercekler sayesinde onu daha net ve anlaşılır bir şekilde görebilmeye başlıyoruz.

Related Posts

Split Fiction oyunu film oluyor! İşte başrolü

Yılın en iyi oyunları arasında gösterilen Split Fiction, sinema dünyasına adım atmaya hazırlanıyor. Bu başarı sonrası, hızla başlatılan film uyarlaması çalışmaları kısa sürede somut bir aşamaya geldi. Bu gelişme, oyunun fanlarını oldukça sevindirdi …

En tehlikeli tuz göllerinde yaşıyor: Bu tek hücreli mikrop çok hücreli bir yaratığa dönüşebilir!

Brandeis Üniversitesi patobiyoloğu Theopi Rados liderliğinden yapılan araştırmada en tehlikeli tuz göllerinde yaşayan tek hücreli bir mikrobun ok hücreli bir dokuya dönüşme yeteneğine sahip olduğu ortaya çıktı.

Deprem anında hayat kurtaran, en iyi internetsiz mobil uygulamalar

Deprem gibi büyük felaketler, iletişim altyapısına zarar vererek internete ulaşmayı imkansız hale getirebiliyor. Neyse ki deprem anında hayat kurtarabilecek ve internet gerektirmeyen bazı mobil uygulamalar da var. İşte onlardan bazıları…

Motorola Razr 60 serisi tanıtıldı! İşte özellikleri

Motorola, iki yeni katlanabilir telefon modelini tanıttı. Razr 60 ve Razr 60 Ultra adını taşıyan cihazlar, donanım ve tasarım anlamında önemli güncellemelerle geliyor. Her iki model de; daha yüksek performans, gelişmiş ekran teknolojileri ve yapay …

Günlük adım sayısını artırmak, zararlı etkileri azaltabilir

Araştırma, bireylerin günlük adım sayılarını artırarak hareketsiz yaşamın sağlığa zararlı etkilerini azaltabileceğini ortaya koydu.

Intel’in AI stratejisi ters tepti: Eski nesil daha çok satıyor

Intel, yapay zekâ odaklı işlemci pazarında kan kaybetmeye devam ediyor. Meteor Lake, Lunar Lake ve Arrow Lake mimarilerine sahip işlemciler, piyasada tahmin edilen talebi karşılayamadı. Kullanıcılar, önceki nesil işlemcilere odaklanırken …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir