Japonlar bundan nefret ediyor: Oysaki bizde kibarlık

Japonya’ya seyahat etmeye tercih eden turistlerin çoğu, kültürlerini tanıyıp saygı duysa da bazı turistler farkında olmadan sosyal normları ihlal edebiliyor. Bu durum, yerel halk arasında rahatsızlığa yol açabiliyor. Son yıllarda artan turist yoğunluğu nedeniyle bazı olaylar gündeme geldi. 2023’te bir Japon mağazası, yabancı turistlerin çevreyi kirletmesinden ve çalışanlara kaba davranmasından şikayet ederken, geçen yıl Fuji Dağı manzarasını engelleyen 20 metre yüksekliğinde bir bariyer inşa edildi.

Japonya geleneklere; düzene, temizliğe ve verimliliğe büyük önem veren bir ülke. İşte turistlerin Japonya seyahatinde kaçınması gereken üç büyük hata…

YOLDA YÜRÜRKEN YİYİP, İÇMEYİN!

Japonya’da yürürken yemek yemek veya içecek içmek saygısızlık olarak görülüyor. Bu alışkanlık, Japon kültüründe “tabearuki” olarak adlandırılıyor ve hem yemeğe hem de yeme eylemine gereken özeni göstermemek olarak değerlendiriliyor.

Bu nedenle ziyaretçilerin, atıştırmalıklarını park gibi sakin bir alanda oturarak yemeleri tavsiye ediliyor. Yemek festivallerinde veya pazar yerlerinde ayakta yemek yemek kabul edilebilir olsa da kalabalığın içinde başkalarına rahatsızlık vermemek için bir kenara çekilmek daha nazik bir davranış olarak kabul görüyor.

ÇALIŞANLARA BAHŞİŞ BIRAKMAYIN

Batı ülkelerinin aksine Japonya’da bahşiş beklenmez hatta çoğu durumda hoş karşılanmaz. Restoranlar, oteller veya taksilerde bahşiş vermek gereksiz ya da kaba bir davranış olarak algılanabilir.

Bizim için kibarlık, ‘hak teslimi’ olarak algılansa da Japonların bu konuya bakış açısı oldukça farklı. Japonya’da iyi hizmetin zaten ödediğiniz fiyata dahil olduğu düşünülür. Ancak bazı istisnalar da vardır. Özel tur rehberleri, çevirmenler veya geleneksel Japon konaklama yerleri olan ryokanlardaki çalışanlar bahşiş alabilir.

Bahşiş verilmesi gereken bir durumda parayı doğrudan uzatmak yerine bir zarfa koyarak vermek daha saygılı bir hareket olarak kabul edilir.

TOPLU TAŞIMADA YÜKSEK SESLE VEYA TELEFONLA KONUŞMAYIN

Japonya’da özellikle trenler ve otobüsler başta olmak üzere toplu taşıma araçları, sessiz ve düzenli ortamlarıyla bilinir. Tren veya otobüste yüksek sesle konuşan veya telefonla görüşen turistler, diğer yolculardan rahatsız edici bakışlar alabilir. Japonya’da toplu taşıma, kişisel düşünce ve dinlenme zamanı olarak görülüyor. Bu nedenle, telefonla konuşmak veya yüksek sesle müzik dinlemek hoş karşılanmaz…

Related Posts

Alkolsüz ve dindar bir köy kurduğunu sandı, her şey tam tersine döndü

Alkolsüz, huzurlu ve sadece dindar Hristiyanların yaşayacağı bir kasaba hayaliyle yola çıktı. Ancak Harvey Wilcox’un planladığı bu sade yaşam alanı, kısa sürede dünyanın odak noktası haline geldi.

İmamoğlu’ndan yeni operasyonlara tepki: Ya ülkemiz bu badireleri atlatacak ya da bir avuç muhterisin koltuk sevdası yüzünden Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz onarılması güç yaralar alacak!

İmamoğlu’ndan yeni operasyonlara tepki: Ya ülkemiz bu badireleri atlatacak ya da bir avuç muhterisin koltuk sevdası yüzünden Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz onarılması güç yaralar alacak!

İspanya’da pil fabrikasında patlama: 2 itfaiyeci yaralandı

İspanya’nın Azuqueca de Henares kentinde bulunan bir lityum pil ve batarya fabrikasında çıkan yangın, halkta büyük tedirginlik yarattı. Cadena SER’e konuşan Belediye Başkanı Miguel Óscar Aparicio, yangının nedeninin henüz belirlenemediğini ancak …

Son Dakika… Gazeteci yazar Nihat Genç hayatını kaybetti

Son Dakika Haberi… Gazeteci, yazar Nihat Genç, tedavi gördüğü Gazi Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

İmamoğlu’ndan SÖZCÜ TV’ye yayın durdurma cezasına sert tepki

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) SÖZCÜ TV ve Halk TV’ ye yönelik 10 günlük yayın durdurma kararına ilişkin açıklama yaptı.

Milli Park’ta korkunç ölüm: Turistleri fil ezdi

Zambiya’daki Milli Park’ta, İngiltere ve Yeni Zelanda’dan gelen 2 kadın turisti fil ezdi. Turistlerin hayatını kaybettiği olayda, dişi filin yavrusunu koruma içgüdüsü ile saldırdığı ifade edildi.