İstanbul’da 13 Şubat 1929’da doğan Kenan Erim, diplomat babası Tevfik Erim’in misyonu münasebetiyle gittiği ABD’de klasik arkeoloji eğitimi aldı.
Lisans eğitimini New York Üniversitesinde, yüksek lisans ve doktora eğitimini de Princeton Üniversitesi’nde tamamlayan Erim, araştırmalarını, birinci kere 1904’te Fransız mühendis Paul Gaudin tarafından kazılan Afrodisias Antik Kenti üzerinde ağırlaştırdı.
Yurda dönen Erim, 1961’de antik kentteki çağdaş arkeolojik çalışmaların başlamasına öncülük etti.
Ömrünün sonuna kadar Afrodisias Hafriyat Heyeti’ne başkanlık eden Erim, buradaki antik tiyatro ile 30 bin kişilik dev stadyumu ortaya çıkardı.
Erim’in en çok kıymet verdiği yapı ise Tetrapylon Anıtsal Kapısı oldu. Erim, birkaç sütun dışında geri kalanı toprak altında olan yapıyı Avusturyalı mimarlar ve Türk arkeologların takviyesiyle yine ayağı kaldırdı.
Açılıştan üç hafta sonra 3 Kasım’da hayatını kaybeden Erim’in cenazesi, vasiyeti üzerine “Sevgilim” dediği Afrodisias’taki Tetrapylon Anıtsal Kapısı’nın yanında toprağa verildi.
Erim’in mezar taşına, “30 yılını bu antik kentin ortaya çıkarılmasına adayan arkeolog” sözleri kazındı. Erim’in şahsî eşyaları ve fotoğrafları da Afrodisias’ta görülebiliyor.
“Omuzlarında antik kenti yükseltmiş bir isim”
Antik kentteki kazıların Erim’in öğrencisi Oxford Üniversitesinden Prof. Dr. Roland R. R. Smith tarafından devam ettirildiğini hatırlatan Tuncer, kelamlarını şöyle tamamladı:
“Bir yerin popülerleşmesi ya da performans niteliklerinin tepeye çıkmasında onu organize eden bireylerin o mesleğe kendisini adaması çok kritik bir kıymet taşıyor. Kenan Erim, 30 yıl boyunca kendini adayarak tüm yeteneği, gücü, benliği ve vaktiyle antik kenti kalkındırma noktasında çalışmalarını sürdürmüş. Omuzlarında antik kenti yükseltmiş bir isim. Aslında hangi çalışmayı yaparsanız yapın şayet kendinizi adarsanız bu türlü mükemmel bir sonucun ortaya çıkarılabileceğinin de bugün sembolik bir kahramanı diye düşünüyorum.”