Merkezde, başvuran atletlere birinci olarak aygıtlarla geçmişte yaşadığı sakatlığının olup olmadığına bakılıyor. Atletin sakatlığı yok ise beden kompozisyon tahlili yapılıyor. Çıkan sonuca nazaran atletin profesyonel yahut amatör olarak yaptığı spor branşına nazaran çalışma programı düzenleniyor. Uzman akademisyenler tarafından beslenme ve geliştirmesi gereken kas kümelerine yönelik çalışma grafiği hazırlanıyor.
Kuvvet, dayanıklılık, maharet, uyum, tepki ve beden kompozisyon tahlilleri yapılan atletlerin dönem öncesi ve sonrası başarılı bir grafik çizmesi için bilimsel raporlar düzenleniyor.
Sporculara 25 test uygulanabiliyor
Gaziantep Üniversitesi ve Uluğ Beyefendi Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUTEM) ortasında imzalanan protokolle 25 testin yapılabildiği merkezin yurt içi ve yurt dışındaki ekip ve atletlere hizmet vermesi hedefleniyor.
Uluğ Beyefendi Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, AA muhabirine, merkezin öncelikle bölge ve ülkeye daha sonra ise yurt dışına hizmet vermeye hazır olduğunu söyledi.
Sporcular için değerli bir merkez olduklarını anlatan Şekeroğlu, şöyle devam etti:
“Şu anda profesyonel atletlerin yüksek performansa sahip olmaları gerekiyor. Örneğin bir sportmen bir iki kez yüksek performans gösterip süreklilik haline getiremiyorsa ekipler bu atletleri tercih etmek istemiyor. Profesyonel ekiplerde vazife alacak atlet adaylarının kendilerini yetiştirmesi gerekiyor. Bu atletleri alıp çalıştıracak kadroların da atletlerin performanslarını görmeleri gerekiyor. Şu anda Erzurum’da yahut İstanbul’da özel kesime bağlı sportmen performans testleri yapılıyor. Bu bölgedeki atlet ve gruplar için maliyet demektir. Buralarda yaşayacakları hava değişimleriyle tahminen de performanslarını tam olarak gösteremeyecekler. Gaziantep’te bu türlü bir hizmeti vererek öncelikle kentte yer alan amatör ve profesyonel atletleri üniversitemize davet ediyoruz.”
Mehmet Vural: “Sporcuların dönemlik performansını ölçebiliyoruz”
Yaklaşık 25 ölçüm ve testle başarılı bir grafik ortaya koyduklarını aktaran Vural, şöyle devam etti:
“Özellikle futbolcularda sakatlık sonrası rehabilitasyon ve alana dönme süreçlerinde geçerliliği ve güvenilirliği olan aygıtımız var. Bunun dışında grupların dönem öncesi ve sonrası toplu performanslarını ölçebiliyoruz. Grup olarak da ferdi olarak da her türlü ölçümü yapabiliyoruz. Bir atletin yahut grubun performansını belirleyip bu kısaslar üzerinden geçirdiği idman süreçleri takip edilip ne cins gelişimler ortaya koyduğunu yaptığımız testlerle ortaya koyabiliyoruz. Atletlerin bir dönemlik performansını grafik olarak ölçebiliyoruz.”
Sporcular merkezden memnun
Voleybolcu Batuhan Genç ise 6 yıldır profesyonel spor yaptığını ve merkezle yeni tanıştığını söyledi.
Merkezin kendileri için yararlı olduğunu lisana getiren Genç, “Sezon öncesi ve sonrası ortadaki farkları görebiliyoruz. Buna nazaran gelişimimizi sağlıyoruz. Ölçüm aletleriyle kendi analizimizi yapıyoruz. İdman ve beslenme hayatımızı bu halde yönlendirebiliyoruz.” diye konuştu.
Üniversitede doktora öğrencisi olan ve amatör olarak yüzme sporu yapan Cemre Didem İyipınar da merkezde yüzme branşını daha âlâ tanıdığını söyledi.
Merkezde kuvvet idmanları ve birçok dayanıklılık aletinin de bulunduğunu aktaran İyipınar, “Bu aygıtlar yalnızca test değil idman için de kullanılabiliyor. Sakatlandığımız vakit spora ne vakit dönüş sağlayabileceğimi öğreniyorum. İstikrar ölçümleri yapabiliyoruz. Beden kompozisyon durumunu bu aygıtlarla sağlayabiliyoruz. Burası benim farkındalığımı daha çok artırdı.” sözlerini kullandı.