Trabzon turizminde yangın endişesi: Kayıt dışı oteller denetlenmiyor

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın faciasının ardından gözler diğer destinasyonlardaki otellerin güvenliğine çevrildi. Son 15 yılda Körfez ülkelerinden gelen turistlerle turizm hareketliliği yaşanan Trabzon’da da denetimi yapılamayan kayıt dışı konaklama işletmelerinin güvenliği endişe veriyor.

Duvar’dan Fatih Saygın’ın aktardığına göre; özellikle ahşap ve ahşap kaplama yapıların yoğun olduğu Çaykara ilçesine bağlı turizm merkezi Uzungöl için yangın endişesi tartışılırken, bölgedeki turizm işletmecilerin titizlikle önlemlerin alındığını savundu. Uzungöl’de yangına karşı 24 saat hazırda 2 itfaiye aracı bulundurulurken bölgedeki yapıların yüzde 90’ının 1-2 katlı yapılardan oluşması da olası bir yangına karşı tehlikeyi azaltan etkenler olarak öne çıkıyor.

“Uzungöl’de ruhsat almayan işletmeler kapatılacak”

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok da konuyla ilgili Uzungöl’de tüm önlemlerin alındığını, bölgede ruhsatı bulunmayan işletmelerin de turizm sezonuna kadar ruhsat almaması durumunda kapatılacağını dile getirdi.

Tok, “Uzungöl’de Büyükşehir Belediyemizin 2 tane itfaiye aracı var. İşletmelerin çoğu gereken önlemleri almış durumda. Bölgede 300’e yakın işletme var. Bu işletmelerin yarısı ruhsat aldı. Kalan yarısı da yeni sezona kadar alacak durumda. Yangın için önlemler yüzde 100 alınsa da risk oluyor. Bakanlığın bir talimatı var, Turizm İşletme Belgesi olmayan işletmeler kapatılacak. Valilik bir komisyon kurdu, bu çerçevede sezona kadar işletme belgesini alamayanlar kapatılacak. Bu saatten sonra daha çok hassasiyet gösterilecek” dedi.

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Uzungöl’de ruhsatsız işletmelerin yaz sezonuna kadar kapatılacağını açıkladı.

“Ruhsatlı otelde bile ihmaller bulunuyorsa kaçak otelleri siz düşünün”

Uzungöl ve şehir merkezindeki oteller için güvenlik önlemleri denetlenirken en büyük riski ise bölgedeki turizmcilerin yıllardır şikayet ettiği kayıt dışı konaklama tesisleri taşıyor. Trabzon Oteller Birliği’ne göre sayıları 600’ü aşarak kayıtlı otellerin 2 katı kapasiteye çıkan kayıt dışı otel ve konaklama tesisleri, hiçbir denetime tabi olmadığı için yangın konusunda da büyük risk barındırıyor.

Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Aksu, itfaiye raporu almak için büyük maliyetli önlemler gerektiğini, kayıt dışı işletmelerin bu maliyetlere girmek istemediği için Turizm İşletme Belgesi almadığını öne sürdü. Kayıt dışı işletmelerin büyük bir bölümünün yangın yönetmeliğine uygun olmadığını kaydeden Aksu, “Kartalkaya gibi ruhsatlı bir otelde bile çok önemli ihmaller kusurlar bulunurken, siz hiçbir denetimden geçmeyen kaçak otellerde neler olabileceğini düşünün…” değerlendirmesinde bulundu.

“Kayıt dışıları denetlemeden güvenlik olmaz”

Kartalkaya’da yaşanan facia sonrası Trabzon Valiliği’nin il genelinde bütün kayıtlı otelleri denetlemeye başladığını belirten Aksu, kayıt dışı işletmelerin bu denetimde yer almadığını belirtti. Kayıt dışı otellerin kapasitesinin resmi otelleri geçtiğini kaydeden Aksu, tüm işletmelerin denetlenmeden güvenli turizm oluşturulamayacağını ifade etti.  Aksu, “Turizm insanların size canını emanet ettiği bir sektör. Misafirlerimizin can güvenliği bizim için en önemli konudur. Bu noktada biz her türlü denetime ve her eksikliği yerine getirmeye hazırız. Hiçbir maliyet misafirlerimizin canından önemli değildir. Fakat biz bunları yaparken yanı başımızda hiçbir önlem alınmadan kaçak faaliyetlerle hizmet verilmesi bizi rekabette geri plana atmasının yanında, taşıdığı büyük risklerle de hem insanların can güvenliğini hem de ülke turizmini tehdit ediyor” sözlerini kullandı.

“Kaçak işletmelerde facia yaşanırsa sorumlusu mülki amirlerdir”

Kaçak işletmelerde can sağlığını tehdit eden bir durum yaşanması durumunda bunun hesabını kimsenin veremeyeceğini ifade eden Aksu, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Kaçak işletmelerde bir facia çıkması durumunda buna göz yuman, denetlemeyen bütün mülki amirler sorumlu olacaktır. İnsanların can güvenliğini korumakla yükümlü olduğunuz bu sektörde hizmet vermek isteyen herkes belgelerini, ruhsatını ve gerekli tüm yükümlülüklerini karşılayarak bu alana girmelidir.

Şu anda bir büyük otelimiz sadece yangın yönetmeliği için 40 milyon lira harcadı. Valiliğin denetimlerinden sonra dilekçe vererek kayıt dışı otellerin denetlenmesini isteyeceğiz. 3’te 1’i güvenli 3’te 2’si güvenli olmayan işletmeler haksız bir rekabete yol açıyor. Haksız bir rekabet olmayan, barındırdığı risklerle sektörü zor duruma sokmayan, kalitesiz hizmet vermeyen bir sistem istiyoruz. Maalesef ülkemizde kan akmadan tedbir alınmıyor. Allah tekrar böyle bir acı vermesin.” 

 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – İmamoğlu, “Akın Gürlek” ve “bilirkişi” soruşturmalarından ifade veriyor

TIKLAYIN – Hasan Cemal | Bugünün dünyası, bugünün Türkiyesi beni korkutuyor

TIKLAYIN – Bakan Şimşek açıkladı: 2025’te dezenflasyonda dört temel husus

İMO Ankara Şube’den çarpıcı Kartalkaya raporu: Otelde tek yangın merdiveni var, o da yönetmeliğe aykırı!

TIKLAYIN -Alvaro Morata Galatasaray için geliyor; işte anlaşma detayları!

 

Related Posts

Tek katlı evde yılan kabusu

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Bataklı köyünde yaşayan 4 kişilik Erci ailesi, tek katlı kerpiç evlerine giren yılanlar nedeniyle korkulu günler geçiriyor. 15 yıldır yılan korkusuyla yaşadıklarını belirten Tahir Erci, “Şu ana kadar evden birçok yılan çıkarttık. Yılanlardan dolayı evimizin bir duvarını kısmen yıkmak zorunda kaldık. Yaşadığımız kabus nedeniyle evimizin yanında yeni bir evin temelini atıyoruz” dedi.

Trump bakır ithalatına yüzde 50 tarife uygulanacağını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos’tan itibaren bakır ithalatına yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı.

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

Ermenistan yol ayrımında: Paşinyan ile Kilise arasında kriz derinleşiyor

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan ile ülkenin en üst düzey Hristiyan liderleri arasında yaşanan anlaşmazlık derinleşiyor. Paşinyan, Ermeni Apostolik Kilisesi’nin merkezi Eçmiyazin’i “anti-Hristiyan, ahlaksız, ulus ve devlet karşıtı bir grubun …

İstanbul’u sıcak çarptı! Kavurucu sıcağa böyle çözüm buldular

İstanbul’da etkili olan sıcak hava dalgası, kent genelinde vatandaşları sahillere ve denize yönlendirdi. Termometreler bazı ilçelerde 39 dereceyi gösterdi. İstanbullular, denize girerek ya da sahillerde yürüyüş yaparak serinlemeye çalıştı.

Kadınlar mı daha uzun yaşıyor, erkekler mi? Veriler açıklandı Türkiye’de tablo netleşti

Birleşmiş Milletler’in 2024 yılı dünya nüfus tahminleri açıklandı. Bazı ülkelerde doğan bebekler 85 yılı aşkın bir ömre sahip olurken, bazı coğrafyalarda bu süre 55 yılın altına iniyor. Türkiye, kadın ve erkek yaşam süresi bakımından dünya …