Uzmanı, “risk grubundakiler dikkatli olmalı” diyerek uyardı: Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmail Balık’tan Grip Uyarısı

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, grip vakalarındaki artışın mevsim normallerinde seyrettiğini ancak risk grubundakilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Balık, grip virüslerinin hastane başvurularında son günlerde öne çıktığını belirtirken, Kovid-19’un halen devam ettiğini ve toplumun büyük bir bölümünün bağışıklık kazandığı için salgın beklentisinin olmadığını vurguladı.

Nezle virüsleri ve Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV) gibi etkenlerin de zaman zaman artış gösterdiğini dile getiren Balık, özellikle nüfus hareketliliğinin fazla olduğu dönemlerde bu virüslerde belirgin artışlar yaşandığını belirtti.

Grip vakalarında mevsimsel artışın endişeye sebep olmadığını belirten Balık, salgın düzeyinde bir artış görülmediğini vurgulayarak, tedbirlerin sürekli alınması gerektiğini ifade etti.

Risk gruplarının dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Balık, alerji hastaları, 65 yaş üzerinde alerjik astımı olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabeti bulunanların risk altında olduğunu bildirdi.

Virüslerin özellikle okullarda yayıldığını ve enfeksiyonların çocuklar arasında en fazla bulaştığını belirten Balık, antibiyotik kullanımının gereksiz yere arttığını ve bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanımının etkili olmadığını belirten Prof. Dr. Balık, halkı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaları konusunda uyardı. Antibiyotiklerin direnç gelişimine yol açabileceğini ve gereksiz yere kullanılmasının zararlı olabileceğini söyledi.

Kaynak: kilis-egitim.com.tr

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kalbiniz bu sıcaklara dayanamayabilir!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar, kalp yetmezliği ve tansiyon gibi sorunları tetikleyebiliyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.

Strese Karşı 10 Etkili Adım

Strese karşı atılması gereken adımlar hakkında bilgi veren Uzm. Psikolog Jülide Unutmaz, önemli mesajlar verdi. 

4 yıl boyunca ben sandı, kanser çıktı! ‘Sakın yapmayın, kolumun bir kısmı alındı’

Cilt kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen, ancak ihmal edildiğinde ölümcül olabilen bir hastalık. Dublin’de yaşayan 46 yaşındaki Jane Murray’in hikâyesi bu gerçeği ortaya koyuyor. Kolundaki işareti görmezden gelen kadın, cilt kanseri olduğunu öğrendi. İşte sürecin detayları.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı.