Yaşamın izleri… Mars’taki en büyük karbon molekülleri bulundu

Mars Yüzeyinde Bulunan En Büyük Karbon Molekülleri Keşfedildi

Mars yüzeyinden alınan örnekler, Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde (CNRS) analitik kimyager Caroline Freissinet liderliğindeki uluslararası bir ekip tarafından doğrulandı. Bu keşif, Curiosity’nin Mars yüzeyinde organik molekülleri tespit etme becerisini kanıtlıyor.

Curiosity’nin amacı, Mars’ın geçmişte yaşamı destekleyip desteklemediğini belirlemek. Gale kraterindeki tortul kayaların incelenmesi, klorlu ve kükürt içeren organik bileşiklerin yanı sıra nitratların varlığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, “Cumberland” adlı bir çamurtaşı birikintisinden alınan mineral örneklerini analiz etmek için kimyasal bir artırıcı kullandı. Örnekler, gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi yöntemiyle yaklaşık 850°C’ye kadar ısıtıldı.

Yapılan analiz sonucunda, Mars’ta daha önce görülmeyen en uzun karbon zincirleri olan dekan (C10H22), undekan (C11H24) ve dodekan (C12H26) gibi doymuş hidrokarbon zincirlerinin yanı sıra benzoik asit gibi diğer organik bileşiklerin de bulunduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, Mars benzeri koşullar altında, benzoik asit gibi organik bileşiklerden bu karbon zincirlerinin nasıl üretilebileceğini göstermek için çeşitli laboratuvar deneyleri gerçekleştirdi. Ancak, bu bileşiklerin abiyotik süreçlerle oluşabileceği gibi, daha karmaşık organik maddelerin bozunması sonucu da oluşmuş olabileceği ihtimali göz ardı edilmiyor.

Araştırmacılar, bu tür organik bileşiklerin Dünya’da da mevcut olabileceğini ve biyokimyasal süreçlerin evrensel ürünleri olabileceğini belirtiyor. Ancak, bileşiklerin gerçekten biyolojik kökenli olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Related Posts

Elazığlı sporcu bilek güreşinde Türkiye 2’ncisi oldu

Elazığlı sporcu Muhammed Talha Kurban, bilek güreşinde Türkiye 2’ncisi oldu.

Sovyet uzay aracı yarım asırlık yolculuğu sona erdi: Türkiye de risk altındaydı! Nereye düştüğü belli oldu

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), 1972’de Venüs’ü keşif için uzaya fırlatılan Kosmos-482 adlı uzay aracının Hint Okyanusu’na düştüğünü bildirdi.

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!